4.91  stjerner
Alt du trenger å vite om tilhengerlappen: Klasse B, B96, BE

Alt du trenger å vite om tilhengerlappen: Klasse B, B96, BE

Innlegget ble publisert Onsdag 27/12/2023 22:59 av BookATrailer.no

Når du skal trekke en tilhenger med bilen din, er det viktig å ha riktig førerkortklasse. I Norge er det tre hovedklasser for tilhengerlappen: Klasse B, B96 og BE. Hver klasse har spesifikke krav og begrensninger, og det er viktig å velge den klassen som passer best for dine behov og den type tilhenger du planlegger å trekke.

Klasse B

Med førerkort klasse B kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på maks 750 kg. I tilhengerkalkulatoren kan du selv søke opp tilhengeren du ønsker å leie. Dersom tilhengeren er tyngre, må bilens og tilhengerens samlede tillatte totalvekt ikke overstige 3500 kg. Dette er et godt alternativ for de som kun trenger å trekke mindre tilhengere, som for eksempel en liten båthenger eller en tilhenger for hageavfall.

Klasse B96

Klasse B96 er en mellomklasse som ikke krever en egen førerprøve, men et tilleggsbevis til klasse B. Med B96 kan du kjøre et kjøretøy og tilhenger med en samlet tillatt totalvekt mellom 3500 kg og 4250 kg. Dette er ideelt for de som trenger å trekke større tilhengere enn det som er tillatt med klasse B, for eksempel en større campingvogn eller hestehenger.

Klasse BE

Klasse BE er for de som trenger å trekke enda tyngre tilhengere. Med denne klassen kan du trekke tilhengere med tillatt totalvekt over 750 kg, og den samlede tillatte totalvekten av bil og tilhenger kan være over 4250 kg. Dette krever både teoriprøve og praktisk prøve.

Pris for tilhengerlappen

Prisen for å ta tilhengerlappen varierer basert på hvilken klasse du velger og hvor mye opplæring du trenger. For klasse B96, som ikke krever en praktisk prøve, ligger prisen ofte mellom 2.500-4.500 kr, avhengig av trafikkskolen. For klasse BE, som krever både teori og praktisk prøve, kan prisen variere fra 7.000-12.000 kr.

Konklusjon

Valget av tilhengerklasse avhenger av dine behov og typen tilhenger du planlegger å bruke. Det er viktig å vurdere både vekten av tilhengeren og den totale kombinasjonen av bil og tilhenger. Å investere i riktig klasse vil sikre både trygg og lovlig kjøring.

« Gå tilbake til artikkeloversikten