4.91  stjerner
Lastsikring i tilhenger: Slik sikrer du deg en trygg transport

Lastsikring i tilhenger: Slik sikrer du deg en trygg transport

Innlegget ble publisert Torsdag 14/12/2023 15:27 av BookATrailer.no
Å transportere store gjenstander med tilhenger er en praktisk løsning, men det er viktig å sikre lasten riktig for å unngå skader og ulykker. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor lastsikring er viktig, og gir konkrete tips til hvordan du sikrer lasten riktig. Når du skal sikre last må du sikre at lasten ikke kan forskyve seg ved oppbremsing, eller ved kjøring i krappe svinger. I tillegg til å bruke lastestropper for å sikre lasten, er det også lurt å plassere gjenstander tilhengeren på en måte som gjør at du utnytter vegger eller andre fastmonterte deler av tilhengeren som naturlige sikringer.

Hvorfor er lastsikring viktig?

Det er flere grunner til at lastsikring er viktig:
  • Trafikksikkerhet: Ustabil eller usikret last kan føre til at tilhengeren svinger ukontrollert, noe som kan være farlig for både føreren og andre trafikanter.
  • Forebygging av skader: Riktig sikring beskytter lasten mot skader under transport. Dette er spesielt viktig hvis du transporterer verdifulle gjenstander.
  • Lovkrav: Det er juridiske krav til hvordan last skal sikres i tilhengere. Å ikke følge disse kan resultere i bøter og juridiske konsekvenser.

Vanlige feil ved lastesikring

Den vanligste feilen ved sikring av last i tilhenger er at en ikke tar hensyn til tyngdepunktet i tilhengeren. Det er viktig å sikre at lasten ikke overbelaster tilhengerkulen, samtidig som det er viktig å sikre at det er et faktisk trykk på tilhengerkulen. Du kan undersøke din bils manual for å se hvilket kuletrykk den tåler, men typiske kuletrykk vil være mellom 70 og 100 kg. Norges Trafikkskoleforbund har laget en film som setter fokus på viktigheten av å sikre lasten ordentlig. Videoen viser hva som kan skje ved usikret og dårlig sikret last. Videoen viser også ulike måter å sikre lasten din på, som ved bruk av en grime. Se videoen:

Hvordan sikre lasten riktig

Det finnes flere ulike måter å sikre last i tilhenger på. Her er noen tips:
  • Bruk strikknett og tau: Strikknett og tau er effektive for å holde mindre gjenstander på plass. Disse er spesielt nyttige for å sikre last i åpne grindtilhengere.
  • Fest med lastestropper: Lastestropper er ideelle for større og tyngre gjenstander. De skal festes solid til tilhengerens surrekroker.
  • Riktig vektfordeling: Lasten bør fordeles jevnt over tilhengerens flate. Dette bidrar til bedre balanse og stabilitet under kjøring.
  • Bruk dekke: For å beskytte lasten mot vær og vind, kan du bruke en presenning eller lignende dekke.

Tips for sikker transport

I tillegg til å sikre lasten riktig, er det også viktig å følge noen generelle tips for sikker transport med tilhenger:
  • Sjekk lasten regelmessig: Under lange turer er det viktig å stoppe og kontrollere at lasten fortsatt er sikret ordentlig.
  • Tilpass kjørestilen: Med en tilhenger bør du kjøre mer forsiktig. Ta bredere svinger og gi deg selv ekstra tid til å stoppe.
  • Kjenn tilhengerens kapasitet: Overlasting av tilhengeren kan føre til farlige situasjoner. Sørg for å kjenne til og ikke overskride tilhengerens maksimale lastekapasitet.

« Gå tilbake til artikkeloversikten